måndag 28 november 2011

Lite julpyntat, och ljusjakt

Vi börjar med den lite jobbiga, eller pinsamma delen, ljusen.

Ljusbrickan köpte jag för två år sen och lyckligt nog så hade de också passande ljus i samma affär. Jag har glömt vad de kostade. Förra året var jag in i samma affär, på sommaren eller tidig höst, och hade sån tur att de hade samma typ av passande ljus som jag köpt året innan. Ljusen var prismärkta 75 kr och det var rea halva priset, ett kap! Och nej, jag kommer verkligen inte ihåg (förträngt?) vad de kostade första året.

Så i år, i lördags i sista stund, tog jag självsäkert bussen bort till affären på Sveavägen och gick sen med tveksamma steg. Jag hade ju gått förbi där någon vecka innan, och... som en blixt kom tanken, affären låg ju inte där då! Men kanske nu...? Mirakel? Gick förbi en olivoljeaffär och några meter till, och tvärvände. Gick in i affären och fick det ofattbara bekräftat, jodå affären VASS hade klappat igen.

Desperat. Jag ville ju inte ha vilka ljus som helst utan höga men bara 6 cm i diameter, gick på nit i ett antal affärer och tog till slut till sista utvägen. Gick till Lagerhaus som jag brukar undvika eftersom de snikar och tar betalt för sina kassar, jag hade dock utrustat mig med en extra kasse ifall jag skulle tvingas ta till nödlösningen - jag vägrar att betala för att göra reklam.

Och tänk, de hade perfekta ljus! Pinsamt 1: jag ville verkligen undvika att gå dit, och så hade de perfekta ljus. Pinsamt 2: när jag betalat började tjejen i kassan packa ner i en pappkasse, utan att ta betalt för kassen! Så de har slutat ta betalt för kassar? Men jag hade kasse med mig (har oftast det, det blir så mycket skräp hemma med alla kassar, och framför allt om jag tror att jag kanske måste gå Dit) så jag packade i den medhavda. Pinsamt 3: ljusen var verkligen fantastiskt lika de jag köpt de två föregående åren så när jag kom ut jämförde jag etiketten under med ett gammalt nerbrunnet ljus som jag haft med mig, det var verkligen samma, och de kostade... 29 kr. Så jag säger tur att jag bara betalade halva priset förra året, och att jag verkligen inte minns vad de kostade första året.

Jag köpte ljus till nästa år också :) så slipper jag desperat gå och leta i olika affärer då :) Och, ja, mycket sparsmakad dekoration, det där med brandrisk ni vet, också därför jag inte vill ha tjockare ljus, så att de inte ska övertända eller brinna för fort/smälta varandra.

Ljusbricka till advent
Ja ljusen står på sin ljusbricka, och det betyder att hjärtan på tråd fick flytta, ner i en Cult "Smycka"-kruka som piffats med JUL som köptes på Hem-mässan förra hösten. (Och krukan har jag vridit så att dekorationen, en blomma av nåt slag, hamnade på sidan).

Och framför står mina små betongljusstakar med prinsesskronor som ljushållare, tomma, hade visst glömt att köpa julgransljus, måste ha haft tankarna på annat, andra ljus :)

JUL på kruka
En liten tillökning i Cult-familjen blev det också till årets adventspyntning, en ny kruka, med gigantisk lackstämpel i härligt julrött.

Kruka med lackstämpel

lördag 19 november 2011

Jultidningar, fast böcker, väldans bra

Hade ingen aning om att jultidningar fortfarande fanns förrän vännen M berättade att sonen M skulle sälja. Vilken tur för mig så att jag kunde handla, för det visade sig att jultidningar inte bara handlar om serietidningar som jag trodde :) och jag fick tag på ett par himlans bra böcker.

Ähum, jultidningar är kanske tänkta att var julklappar, men de var ju inte inslagna, då är det väl ok att börja läsa direkt? :) Jag menar, det gjorde jag ju självklart bara i rent vetenskapligt syfte, för att se om jag skulle kunna rekommendera böckerna som julklappar :)

Betong & Loppisfynd hade jag funderat på tidigare så nu var det ju bara att slå till.

Bok, Betong & loppisfynd
Trevlig betongkruka.

Betongkruka
Superfint bord. Stort projekt som man kanske inte gör i första taget, men fina skålar kan man ju ha på vilket bord som helst :)

Betongbord
Och boken innehåller ju annat också, loppis som titeln säger, och så lite annat, som klistrat t.ex :)

Bok, Loppis o decoupage
Den andra boken var helt oplanerad, Inred lantligt på ditt eget sätt, en kanonbok.

Inred lantligt på ditt eget sätt
Klistrat här med :) på stolen, och göra en klocka av t.ex en bok.

Klocka av bok
Och min absoluta favorit i boken, måla en byrå så att den ser ut som av metall, helt fantastisk.

Totalförvandlad byrå

onsdag 16 november 2011

Tygtavla uppdatering

Det här blev ju inte så bra... Ett helt år sen jag bytte tyg på tygtavlan senast och har planerat det så länge, och kände mig nöjd med tyget. Men det passade ju inte på min vägg i alla fall... Jag planerar att lösa problemet genom att sy ett par kuddar i samma tyg, och av det förra tyget, eller så får det bli ett akutbyte på tavlan.

Kuddarna är tänkta att ligga på fåtöljen vid fönstret. Fååååtöljen, ähum, var visst belamrad med överkast när bilden togs...

Tygtavla med guldstänk
Det förra tyget.

Tygtavla med 'Petra' från Åhléns
Och så svar till Anonym som undrade om blomställningen i förra inlägget. Det är en helbild, ställningen som småkrukorna står på är egentligen en ljusstake för värmeljus, men passar lika bra för blommor om de är små :) Men sen står den i sin tur på en mycket större variant av samma produkt, som faktiskt är en blomställning :)


måndag 14 november 2011

Skottdag och blomförvandling

Skottdagen infaller inte bara på jämna/vart fjärde år, den infaller ju när man planterar blomskott :)

Håll tummarna för den lite fluffigare rackarn till vänster, en julstjärna :) Ett skott som jag tog innan sista julstjärnan åkte i soporna nån gång i vintras/våras och som nu blivit planterad, fyller snart ett år! Hmmm, ja, om den överlever alltså...

Små blomskott
Nån som minns den här? Den fina färgglada höstblomman jag köpte i början av september. För ett par veckor sen märkte jag att nåt kändes konstigt.

Färgglad ny blomma
Jag insåg att den plötsligt var röd! Eller kanske det inte skett plötsligt, förmodligen mer gradvis, jag har nog helt enkelt inte fått en sån planta att överleva tillräckligt länge förut för att en sån förvandling ska kunna ske :) Men överraskningarna var inte slut där...

Färgglad ny blomma har blivit röd
Sen kom det små vita blommor på den också! Eller inte på "den", utan dem, jag har ju två och båda har förvandlats på samma mystiska sätt. Förvandlats mitt framför mina ögon, för jag ser dem ju (borde se) åtminstone två gånger per dag när jag drar ner och upp rullgardinen.

Färgglad blomma som blivit röd och fått blommor

onsdag 9 november 2011

Gjorde det igen fast jag aldrig skulle

Hoppsan det blev visst ett litet uppehåll i bloggandet... Jag har fokuserat på lite annat, och så har händerna varit rätt så upptagna av stickande.

När jag gjorde den här rosa tidigt i våras så skrev jag, "aldrig mer". För det var så tunt garn, ett nystan en sjal det låter ju bra, men garnet tar verkligen aldrig slut!

Mohairsjal av ett nystan
Men så är det ju det där med färgkombinationer. Den rosa funkar jättebra till min grå jacka, men inte till den svarta, så mot bättre vetande bestämde jag mig för att sticka en till :) En turkos var det tänkt, men det supermysiga garnet finns inte i så många färger så det fick bli en som nog är mer åt det kornblå, men i alla fall bättre än rosa till den svarta jackan.

Mohairsjal igen
Ville visa sjalen "in action" också och då kommer ju problemet med fotografering, sträcka armarna låååångt ut och knäppa en bild (tack och lov för vridbar skärm i alla fall).

Blå mohairsjal
Men sen efteråt så hittade jag den perfekta fotomodellen för att visa upp en sjal, en lampa med lång och smäcker hals :) Hon skötte sig jättebra och ska garanterat få flera uppdrag, vi har redan börjat diskutera nästa projekt, kanske stalja lite mer. Nästa projekt är redan igång, och det är... en till luddig sjal! :) Den rosa har nämligen fått flytta till Småland och går omkring på en likadan grå jacka som jag har och direkt efter att jag gett den till vännen M så åkte jag till garnaffären och köpte ett nytt nystan :)

Men sen får det bli stopp på sjalar, sen står vantar och sockor på tur, och det kan ju bli intressant... Vantar har jag stickat en gång förut, men det var sisådär ett hundra år sen ;)

Supermodell för visning av sjal